Last van hoge temperaturen?

Pak het aan
rondom je huis

Extreem warmte dagen

We krijgen steeds vaker te maken met hittegolven. Dat zijn periodes van minstens vijf dagen boven de 25 °C, waarvan drie dagen boven de 30 °C (volgens het KNMI). De verwachting is dat deze zomerse en tropische dagen de komende jaren flink toenemen.

Wat jij kun doen in je tuin?

Je tuin is een fijne plek om van te genieten én om te zorgen voor verkoeling op warme dagen. Met een paar slimme keuzes maak je je tuin koeler en prettiger, ook als het buiten heet is.

Denk aan het planten van een boom of struiken, het vervangen van tegels door groen of het plaatsen van een schaduwdoek. Zelfs een kleine klimplant helpt al! Zo zorg je niet alleen voor een fijne tuin, maar ook voor een koelere buurt.

Ontdek wat jij kunt doen:

Plant een boom of struik

Bomen en struiken geven schaduw en zorgen voor meer verkoeling in je tuin en straat. Een boom kan wel 5°C verschil maken!

contrastvoortuinen-min

Groene daken en gevels

Planten op je muur of dak houden warmte tegen en verlagen de omgevingstemperatuur. Ze zorgen voor verkoeling in huis en in de straat.

Vervang tegels door groen

Tegels slaan warmte op, maar planten verdampen water en koelen de lucht. Stap over op gras, bodembedekkers of beplanting.

Zorg voor verkoeling tijdens hete dagen

Gebruik zonwering, ventilatoren of een (tijdelijk) schaduwdoek om hitte buiten en binnen je woning te beperken.

Iets kleins helpt al

Zelfs een klimplant tegen de muur zorgt voor schaduw en verkoeling. Je hoeft niet groot te beginnen om effect te merken!

bloeiende gevel2-min

Heb jij een idee voor een groenere buurt?

Heb jij een goed idee om jouw straat groener, koeler of klimaatbestendiger te maken? Denk aan meer planten, een gezamenlijke regenton, een groene gevel of een actie met buren.

Lever je buurtidee in en maak samen met de gemeente het verschil!

 

Dit doet gemeente Albrandswaard?

We weten dat het overal warmer wordt, ook in Albrandswaard. Daarom kijken we als gemeente actief waar hittestress het meest voorkomt, bijvoorbeeld in dichtbebouwde wijken of gebieden met weinig groen. Op die plekken nemen we maatregelen om de omgeving koeler en leefbaarder te maken.

Minder steen, meer groen


We planten extra bomen en struiken waar dat kan. Bomen zijn de beste bescherming tegen hitte – ze zorgen voor schaduw en koelen de lucht door verdamping. Daarom kiezen we bij nieuwe projecten altijd voor meer beplanting.

Doorgroeibare verharding


In plaats van grote vlakken steen gebruiken we steeds vaker doorgroeibare verharding. Zo blijft de ondergrond waterdoorlatend en warmt de omgeving minder snel op

Groene daken op gemeentelijke gebouwen


Bij gemeentelijke gebouwen leggen wij groen/blauwe daken aan waar mogelijk. Deze daken houden regenwater vast en zorgen voor verkoeling.

Misschien interessant voor jou

Je weet nu meer over wat er speelt in jouw omgeving, zoals droogte, hitte of bodemdaling. Maar wat kun jij zelf doen in je tuin, straat of buurt?

We hebben een aantal handige pagina’s voor je op een rij gezet. Boordevol tips, voorbeelden en simpele acties om je omgeving groener, koeler en klaar voor de toekomst te maken.

Biodiversiteit
Zorg voor meer soorten planten en dieren
Wateroverlast
Voorkom wateroverlast in je tuin of je dak
Droogte & bodemdaling
Voorkom verzakking in je tuin door droogte​

Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag op weg naar een duurzamer en comfortabeler thuis.

Meestal wel als er een spouw is. Soms is de spouw te smal, vervuild, of is er geen spouw (bij enkelsteens muren). Een isolatiebedrijf kan dit voor je controleren.

Ja, enorm! HR++ glas houdt warmte veel beter binnen dan enkel glas of oud dubbel glas. Je voelt direct meer comfort, hebt minder last van koudeval bij de ramen en je energierekening gaat omlaag.

Een logische volgorde is vaak: eerst de ‘schil’ van je huis aanpakken (dak, muren, vloer, glas). Daarna kijk je naar ventilatie en vervolgens naar je verwarmingssysteem. Een energieadviseur kan je helpen een plan op maat te maken.

Dat kan. Asbest werd tot in de jaren ’90 gebruikt. Als je gaat verbouwen en je vermoedt asbest, schakel dan altijd een gespecialiseerd bedrijf in voor onderzoek en eventuele verwijdering. Ga nooit zelf zagen, boren of slopen in asbesthoudend materiaal.

Absoluut! Naast de besparing op je energierekening, verhoog je je wooncomfort, draag je bij aan een beter milieu en stijgt de waarde van je woning vaak ook nog eens.

Dat is een aandachtspunt. Bepaalde betonnen vloeren uit die tijd (zoals Kwaaitaal- of Mantavloeren) kunnen last hebben van betonrot door roestend ijzer in het beton. Het is verstandig dit te laten controleren door een expert voordat je vloerisolatie aanbrengt of andere werkzaamheden aan de vloer uitvoert.