Een warm huis voor jou
een veilig plekje voor
de dieren
Isoleren is een slimme stap om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Maar wist je dat er soms dieren in je muur of dak wonen? Met een paar extra maatregelen kun je je huis verduurzamen én kwetsbare diersoorten beschermen.
Natuurvriendelijk isoleren
Goed voor je huis én de dieren
Wil je je huis isoleren? Goed idee! Het is een slimme manier om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Maar wist je dat er soms dieren in je muren of onder je dak wonen? Vooral vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen gebruiken deze plekken om te slapen of een nestje te maken. En die dieren zijn beschermd. Daarom is het belangrijk om op een natuurvriendelijke manier te isoleren.
Zo zorg je niet alleen goed voor je huis, maar ook voor alles wat er omheen leeft. Gelukkig kun je met een paar simpele stappen al veel verschil maken.
Waarom is dat belangrijk?
Dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zoeken vaak beschutte plekjes om te wonen. Die plekjes zitten vaak net op de plekken waar jij gaat isoleren: in de spouwmuur, onder het dak of bij de dakrand. Als je daar zomaar gaat isoleren, kunnen deze dieren hun huisje kwijtraken. Ze worden dan letterlijk dakloos. En dat willen we natuurlijk voorkomen! Bovendien worden deze soorten steeds zeldzamer, juist door verbouwingen en isolatieprojecten. Door rekening met ze te houden, help je mee om de natuur in onze dorpen en steden in balans te houden.
Wat kan je zelf doen?
Wil je je huis isoleren én goed zorgen voor de natuur? Dat kan! Vogels zoals de gierzwaluw en huismus, en vleermuizen wonen vaak in spouwmuren of onder daken. Als je gaat isoleren, kun je ze per ongeluk storen of hun plekje wegnemen. Gelukkig kun je daar eenvoudig rekening mee houden. Zo isoleer je je huis én help je de natuur:
- Stap 1: Kijk goed rond je huis. Zie of hoor je dieren bij het dak of de gevel? Dan is het slim om extra op te letten.
- Stap 2: Lees de handleiding ‘Natuurvriendelijk isoleren’. Daarin staat waar je op moet letten, wat je kunt doen per diersoort én hoe je alternatieve nestplekken kunt bieden.
- Stap 3: Kies een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk werkt. Vraag of ze bekend zijn met de regels uit de Wet natuurbescherming.
- Stap 4: Help mee door bijvoorbeeld een nestkast op te hangen of in te bouwen. Zo geef je de dieren een veilig nieuw thuis.
- Stap 5: Houd je aan de regels. Beschermde dieren mag je niet verstoren. Bij twijfel: vraag advies aan je gemeente of een ecoloog.
Wat zegt de wet?
Isoleren mag, maar let op je medebewoners.
Dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn beschermd. Volgens de Omgevingswet mag je hun nest of schuilplek niet zomaar verstoren of weghalen. Ga je isoleren? Dan moet je dus goed opletten of er dieren in of rond je huis wonen. In sommige gevallen is daar zelfs een speciale vergunning voor nodig.
Gelukkig is er goed nieuws: sinds mei 2024 zijn er landelijke afspraken gemaakt. Hierdoor kunnen gemeenten en isolatiebedrijven beter samenwerken. Zo kun jij gewoon aan de slag met isoleren én rekening houden met de natuur.
De natuur begint bij je eigen dak. Een paar nestkastjes ophangen is zo gedaan, en het voelt goed om die vogels te helpen. Ik had er eerst nooit bij stilgestaan, tot ik over natuurvriendelijk isoleren las. Daarna ben ik me er echt in gaan verdiepen. Nu let ik bij elke klus op wie er misschien in of rond mijn huis woont. We delen deze plek tenslotte met meer dan alleen mensen.
Meneer De Jong, Poortugaal
Profiteer van subsidies
Airconditioning is het meest effectief als je huis goed geïsoleerd is. Voor isolatie zijn er diverse subsidies beschikbaar, bijvoorbeeld via de landelijke en gemeentelijke subsidieregelingen. Bij het uitvoeren van meerdere maatregelen ontvang je vaak een hoger bedrag. Raadpleeg de subsidiecheck voor specifieke regelingen binnen de gemeente Albrandswaard.
veelgestelde vragen
Heb je vragen over natuurvriendelijk isoleren van jouw woning? Bekijk onze veelgestelde vragen voor handige antwoorden en tips.
Hoe weet ik of er dieren in of rond mijn huis wonen?
Je hoeft geen expert te zijn om eerste signalen op te merken. Zie je vogels onder je dak verdwijnen? Hoor je zachte piepjes of gefladder in de avond? Of zie je uitwerpselen bij de gevel of onder de dakgoot? Dan kan het zijn dat er dieren bij je wonen. Vleermuizen zie je bijvoorbeeld vaak ’s avonds vliegen. Twijfel je? Laat dan een ecoloog of een natuurvriendelijk isolatiebedrijf meekijken. Zij kunnen goed inschatten wat er speelt.
Wat is natuurvriendelijk isoleren precies?
Natuurvriendelijk isoleren betekent dat je je huis isoleert zónder de natuur schade te doen. Je kijkt eerst of er dieren in of om je huis wonen. Als dat zo is, neem je maatregelen om ze te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door pas in het juiste seizoen te isoleren, of door tijdelijke of blijvende nestplekken te plaatsen. Denk aan een vleermuiskast of speciale neststenen. Zo maak je je huis energiezuiniger én houd je rekening met de dieren die er al wonen.
Moet ik een speciaal isolatiebedrijf kiezen?
Ja, dat is echt belangrijk. Niet elk isolatiebedrijf werkt automatisch natuurvriendelijk. Vraag daarom altijd of ze bekend zijn met de regels van de Wet natuurbescherming en ervaring hebben met het herkennen en beschermen van dieren. Sommige gemeenten werken samen met vaste, betrouwbare isolatiebedrijven die dit standaard meenemen. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.
Ben ik verplicht om rekening te houden met beschermde diersoorten?
Ja. Volgens de Wet natuurbescherming is het verboden om verblijfplaatsen van beschermde diersoorten te verstoren of te vernietigen. Dat geldt dus ook als je je huis gaat isoleren. In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Dat hangt af van de soort en de situatie. Een erkend isolatiebedrijf of ecoloog kan dit voor je uitzoeken, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.
Kan ik toch isoleren als er vleermuizen in mijn huis wonen?
Ja, dat kan – maar je moet het zorgvuldig aanpakken. Vleermuizen zijn moeilijk te vinden en hebben vaste verblijfplaatsen. Soms kun je pas isoleren buiten het kraamseizoen of nadat je alternatieve nestplekken hebt geplaatst. De handleiding ‘Natuurvriendelijk isoleren’ legt stap voor stap uit wat je kunt doen. Laat je goed begeleiden door een expert, dan kun je isoleren zonder schade aan te richten. Lees de handleiding Natuurvriendelijk isoleren op deze pagina.