Regenwater dat nergens heen kan?
Pak het aan in je tuin
Overstroming in de straat of tuin?
Door de opwarming van de aarde verdampt er meer zeewater, wat zorgt voor zwaardere regenbuien. En ons riool kan die pieken niet altijd aan. Dat leidt tot ondergelopen straten, plassen op pleinen en in sommige gevallen vervuild water in de sloot of op straat – met gezondheidsrisico’s tot gevolg.
In Albrandswaard
Steeds vaker wateroverlast
Uit een enquête blijkt dat 50% van de inwoners van Albrandswaard overlast ervaart door regenwater. Bij ons thuis zoals bij de Graaf Bentincklaan en Waalstraat in Rhoon en de Waalstraat/Zantelweg in Poortugaal zijn in de afgelopen jaren flinke problemen geweest.
De kans op hevige buien – tot 70 mm per uur – neemt richting 2050 flink toe. Vooral laaggelegen gebieden lopen risico. Bij waterdieptes vanaf 15 cm worden wegen onbegaanbaar en kunnen huizen, planten en infrastructuur schade oplopen.
Wat jij kunt doen in je tuin?
Je tuin is niet alleen een fijne plek om te ontspannen, maar ook een slimme manier om wateroverlast te voorkomen. Met een paar eenvoudige aanpassingen zorg je dat regenwater beter de grond in kan zakken.
Denk aan het plaatsen van een regenton, het vervangen van tegels door groen, of het afkoppelen van je regenpijp. Zo blijft je tuin droger tijdens flinke buien én help je mee om het riool te ontlasten.
Ontdek wat jij kunt doen:
Plaats een regenton
Een groen dak met planten of een blauw dak dat water vasthoudt helpt bij het opvangen van regenwater. Het houdt je huis koeler én voorkomt overlast.

Tegel eruit, plantje erin!
Tegels zorgen voor plassen. Vervang ze door planten, gras of bodembedekkers. Dat staat mooier én helpt water in de grond zakken. Doe mee met Project Steenbreek.

Leg een groen of blauw dak aan
Een groen dak met planten of een blauw dak dat water vasthoudt helpt bij het opvangen van regenwater. Het houdt je huis koeler én voorkomt overlast.

Gebruik grind of halfverharding
Tegels laten geen water door. Kies liever voor grind, split of andere open materialen. Zo zakt regenwater makkelijk weg.

Zorg voor open randen rond je tuin
Laat wat ruimte tussen je tuin en de stoep. Zo kan het regenwater de grond in, in plaats van het riool in.

Koppel je regenpijp af (als het veilig kan)
Laat het regenwater in je tuin lopen in plaats van het riool in. Dit werkt vooral goed met een regenton of wadi.

Heb jij een idee voor een groenere buurt?
Heb jij een goed idee om jouw straat groener, koeler of klimaatbestendiger te maken? Denk aan meer planten, een gezamenlijke regenton, een groene gevel of een actie met buren.
Lever je buurtidee in en maak samen met de gemeente het verschil!
Dit doet gemeente Albrandswaard?
die helpen tegen droogte én wateroverlast. Denk aan:

Een waddi aanleggen
Opvangplekken voor regenwater dat langzaam de bodem in zakt.

Minder steen, meer groen
Vergroenen van stoepen en pleinen zodat water kan infiltreren.

Ondergrondse waterberging
Buffert regenwater en voorkomt droogte in de bodem.
Misschien interessant voor jou
Je weet nu meer over wat er speelt in jouw omgeving, zoals droogte, hitte of bodemdaling. Maar wat kun jij zelf doen in je tuin, straat of buurt?
We hebben een aantal handige pagina’s voor je op een rij gezet. Boordevol tips, voorbeelden en simpele acties om je omgeving groener, koeler en klaar voor de toekomst te maken.
Veelgestelde vragen
Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag op weg naar een duurzamer en comfortabeler thuis.
Kan spouwmuurisolatie altijd bij mijn huis uit deze periode?
Meestal wel als er een spouw is. Soms is de spouw te smal, vervuild, of is er geen spouw (bij enkelsteens muren). Een isolatiebedrijf kan dit voor je controleren.
Mijn huis heeft nog enkel glas. Is HR++ glas echt een groot verschil?
Ja, enorm! HR++ glas houdt warmte veel beter binnen dan enkel glas of oud dubbel glas. Je voelt direct meer comfort, hebt minder last van koudeval bij de ramen en je energierekening gaat omlaag.
Ik wil isoleren, maar waar moet ik beginnen?
Een logische volgorde is vaak: eerst de ‘schil’ van je huis aanpakken (dak, muren, vloer, glas). Daarna kijk je naar ventilatie en vervolgens naar je verwarmingssysteem. Een energieadviseur kan je helpen een plan op maat te maken.
Moet ik rekening houden met asbest in mijn woning?
Dat kan. Asbest werd tot in de jaren ’90 gebruikt. Als je gaat verbouwen en je vermoedt asbest, schakel dan altijd een gespecialiseerd bedrijf in voor onderzoek en eventuele verwijdering. Ga nooit zelf zagen, boren of slopen in asbesthoudend materiaal.
Is het verduurzamen van mijn oudere huis de investering waard?
Absoluut! Naast de besparing op je energierekening, verhoog je je wooncomfort, draag je bij aan een beter milieu en stijgt de waarde van je woning vaak ook nog eens.
Mijn huis heeft een betonnen vloer (uit de jaren '60). Moet ik me zorgen maken over betonrot?
Dat is een aandachtspunt. Bepaalde betonnen vloeren uit die tijd (zoals Kwaaitaal- of Mantavloeren) kunnen last hebben van betonrot door roestend ijzer in het beton. Het is verstandig dit te laten controleren door een expert voordat je vloerisolatie aanbrengt of andere werkzaamheden aan de vloer uitvoert.